Заплати от 3400 лв. получават информатиците от СУ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

С най-високи средни доходи са завършилите висше образование в десет професионални направления – информатика и компютърни науки, математика, комуникационна и компютърна техника, обществено здраве, проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, металургия, военно дело, фармация, медицина, електротехника, електроника и автоматика.

Завършилите информатика и компютърни науки в Софийския университет са с най-висок среден месечен облагаем доход от над 3400 лева, а от администрация и управление в Американския университет са със среден месечен доход от над 3000 лева, каза Георги Стойчев – ръководител на проекта на седмото издание на рейтинговата система на висшите училища, представено в Министерството на образованието и науката.

Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища у нас в рамките на 52 професионални направления въз основа на различни показатели.

Данните показват, че средният осигурителен доход на завършилите нараства, достигайки до 1075 лева при 1020 лева през миналата година и под 900 лева през 2013 г.

За първи път безработицата сред завършилите пада под 3 процента и е на ниво 2,91 процента – средно за завършилите в страната през последните пет години, каза Стойчев. Той отбеляза, че през 2013 г. тази безработица е била над 4 процента, а през 2016 г. – 3,38 процента.

Най-ниска безработица /под 1 процент/ и най-висока степен на приложение на висшето образование /над 90 процента/ за поредна година има сред завършилите професионалните направления – медицина, фармация, стоматология и военно дело.

Безработица от над 4 процента има само в три професионални направления – религия и теология, социални дейности и материали и материалознание. Най-ниско остава приложението на придобитото висше образование сред завършилите туризъм /19,29 процента/.

Най-висок среден успех от дипломата за завършено средно образование имат приетите студенти в първи курс в направленията – медицина /5,57/, фармация /5,51/ и стоматология /5,46/.

С най-нисък среден успех от завършеното средно образование са първокурсниците в направленията – животновъдство /4,29/, материали и материалознание /4,40/, и проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми /4,40/.

Рейтинговата система показва, че Софийският университет, Медицинският университет в София и Химикотехнологичният и металургичен университет са трите висши училища у нас с най-висок индекс на цитируемост на научните публикации.

Данните показват, че броят на студентите във висшите училища през 2017 г. намалява с над 10 процента в сравнение с 2013 г. Най-голям е спадът на студентите в направленията – икономика, и администрация и управление. Има обаче увеличение на студентите по медицина и здравни грижи.

По данни на МОН към 30 ноември т.г. общо 209 179 са студентите във всички степени и форми на обучение в 51 висши училища у нас, добавя БТА.

Още данни на платформата на МОН на адрес www.rsvu.mon.bg

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели