Blog

Очакваме да бъде продължено това извънредно положение и университетите да останат затворени“, каза за БНР ректорът на Нов български университет професор Пламен Бочков.

“Празен университет е една много тъжна гледка – нещо като празен храм. Храм без богомолци е все едно сте му изтръгнали сърцето. Вече не е живо това пространство”, коментира той.

Кандидатстудентската кампания в НБУ ще се проведе онлайн.

“Ние останахме много малкото университети в България, които запазиха своя приемен изпит – тест по общообразователна подготовка. Досега го провеждахме по два начина – кандидатите можеха да посетят университета и да попълнят този тест, а можеха да го направят и електронно, пак в университета, само че през електронни устройства. Сега този тест минава изцяло електронно и преминава в една по-свободна форма – може да бъде попълнен и от всяко друго място извън университета. Така контролът е по-слаб, даваме си сметка, но от друга страна даваме възможност на стотици кандидат-студенти да се възползват”.
Според ректорът висшето учебно заведение не е изпаднало в шок от пренастройването към дистанционно обучение.

“Не беше шоково. Ние отдавна работим с електронно базирано обучение. Имаме разработена платформа за такова обучение – moodle. Още от 2003 година се опитваме да направим такава система за електронно обучение. Възможностите са много богати. Самата платформа се обновява всяка година. Ние сме добавили някои функционалности, специфични за университет. Например тази толкова модерна сега „виртуална класна стая“, работихме две години по нея. Тя е с отворен код, безплатна е”.
Ректорът на НБУ заяви, че само през първия ден на онлайн обучението е имало технически проблеми.

“С любопитство и ентусиазъм всички искаха да пробват какво може и какво не може тази платформа и се оказа, че се пренатоварва. Ние сме имали по 2-3 хиляди влизания в moodle по време на редовния учебен процес, а сега се качиха на над 5000 дневно и нямаше как това да не се отрази. Нашите специалисти поправиха щетите и сега всичко изглежда нормално”.
Онлайн обучението има огромни възможности, но университетите предлагат образование, а това е нещо съвсем различно, категоричен е Бочков.

“Това е изграждане на личността, което обикновено, в университетската практика, се случва в прякото общуване между преподавателите и студентите, между студентите помежду им. Сега това е нарушено. Няма как онлайн обучението да бъде пълноценно заместващо университетското образование. Ние се надяваме поне наесен да върнем студентите обратно в аудиториите”.

Най-вероятно НБУ ще завърши семестъра онлайн. Намеренията са той да бъде удължен през лятото, за да може да се компенсират тези умения и знания, които няма как да бъдат набавени онлайн

“За нас шоковият момент ще бъде връщането на студентите в аудиториите наесен, защото това е едно поколение, което живее всекидневно онлайн”.