Първокурсници от УННС – първи с е-студентска книжка

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

УНСС е първият университет в България, който въведе електронната студентска книжка за всичките си 4000 първокурсници от учебната 2017/2018 година, като тя замени хартиената студентска книжка. Това каза ректорът на УНСС проф. Стати Статев при представянето на проекта “Електронна студентска книжка на УНСС”, на което присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и председателят на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова.

“По този проект работим повече от десет години, като той е осъществен със собствени средства на УНСС”, каза проф. Статев. Той обясни, че студентската електронна книжка представлява пластика, същата по формат като личните карти и шофьорските книжки, и съдържа дебитна карта, на която има чип за съхраняване на информацията.

Има и идентификации на международната студентска идентификационна карта ISIC, с които могат да се ползват намаления на цени в транспорт, ресторанти, концертни зали, кина и театри у нас и в 127 страни по света.

С предимствата на електронната студентска книжка всеки студент по всяко време, на девет места в УНСС, може да получи информация за своите оценки и стипендии, за здравно осигуряване и общежитие, за административни услуги и за графика на учебния процес – за сесии, лекции и изпити.

Има два варианта на електронната студентска книжка, единият е за комплексна книжка, включваща и дебитна карта, а другият е само за единична електронна студентска книжка, без дебитна карта. През следващата учебна година електронни студентски книжки ще имат и бъдещите първокурсници на УНСС, каза проф. Статев, цитиран от БТА.

Той уточни, че електронните студентски книжки са завършващ етап от цялостната електронизация на учебния процес в УНСС, като от две години в университета има електронни главни книги, в които преподавателите нанасят всички оценки на студентите.

Дигитализацията на административното обслужване е продължаващ, неизбежен и задължителен процес, свързан с електронизацията на учебния процес, каза министър Красимир Вълчев. Той заяви, че “няма как на днешните студенти да се говори за индустрия 4.0 и за общество 5.0, ако не са направили тези стъпки във висшите училища”.

“УНСС е първото държавно висше училище, което достига такава степен на електронизация на административните си услуги. В него учат близо 22 000 студенти, или това са два пъти повече хора от един среден български град, като само изпитните оценки за един семестър са над 110 000”, коментира министър Вълчев.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели