Оценките от олимпиадите ще влизат в бала за НПМГ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

uchenici-10Резултатите от олимпиадите ще влизат в бала за прием на ученици в Националната природо-математическа гимназия /НПМГ/, обяви днес на пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

До миналата година НПМГ приемаше ученици след седми клас с резултатите от националното външно оценяване по математика и по български език и литература, но организираше и допълнителни изпити по природни науки. След влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищното образование НПМГ трябваше да приема седмокласниците само с резултатите от външното оценяване.

Министър Кунева съобщи, че днес с нейна заповед се променя общинският кръг на олимпиадата по физика, предвиден за 14 януари, а новата дата е 21 януари. Така се дава възможност на всички седмокласници, които желаят да се явят и искат да кандидатстват в НПМГ, да го направят, каза министър Кунева.

Тя обясни, че това решение не е само за НПМГ, а е и за всички останали неспециализирани училища, за профилирани и професионални гимназии, които биха искали да привлекат ученици с повишен интерес към различните науки. Затова ще има промяна в стандарта за организация на дейностите в училищното образование, за да могат резултатите от олимпиадите да влязат в бала за прием.

НПМГ ще запази наименованието си “национална” гимназия, каза директорът на училището Даниела Шошова и отбеляза, че е много важно, че олимпиадите ще имат сериозна тежест в балообразуването при приема, като резултатите ще бъдат приравнени към съответните точки.

В бала за прием ще бъдат използвани резултатите от областните и от националните кръгове на олимпиадите по биология, химия, физика, география, обясни Шошова, итирана от БТА. Тя каза, че балът в паралелките с математически профил в НПМГ ще бъдат формирани от резултатите от националното външно оценяване по математика, а няма да се използват резултатите от олимпиадата по математика.

Заместник-министър Диян Стаматов съобщи датите на областните кръгове на ученическите олимпиади.

Физиката ще е на 21 януари, олимпиадата по химия е предвидена за 22 януари, биологията – до 31 януари, географията – до 22 януари, като в София-град общинският кръг на олимпиадата по география ще е на 21 януари.

На олимпиадите по различните предмети се явяват мотивирани ученици и те са в ситуация без стрес, защото не са на изпит, а отиват доброволно и така показват добри резултати, коментира Стаматов.

По думите му “областните кръгове на олимпиадите са в пъти по-трудни от националните външни оценявания по предметите”.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели