Blog

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев връчи почетното отличие на МОН „Национална диплома“ на 12 зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование и за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.

Поздравявам всички ученици, които са успели да видят чрез образованието своята мечта, да намерят своята мотивация да учат, каза в приветствието си министър Вълчев.

Той поздрави родителите за подкрепата към техните деца, благодари и на учителите, за които младите хора разказаха с огромна благодарност по време на среща с него и заместник-министрите Деница Сачева и Таня Михайлова. Ръководството на МОН разговаря със зрелостниците за важната роля на вдъхновяващия учител.

Добрият учител е добър психолог, за да провокира интереса, има нестандартен подход, креативен е, взискателен е, но и добронамерен – така младите хора описаха учителите, които са имали. Учениците споделиха, че са разбрали, че ще имат успешен живот, ако са образовани и с широка обща култура, разказаха и какво им е дало училището, което са завършили.

По време на срещата младежите споделиха за своите интереси в областта на точните науки, медицината, информационните технологии и изкуствения интелект, за биотехнологиите, историята, културологията и педагогиката. Повечето от зрелостниците ще продължат образованието си в европейски университети.
Министър Вълчев им каза, че ще се радва да се върнат в България, но че биха могли и от чужбина да работят по научни проекти заедно с български висши училища.

Списък на получилите почетното отличие на Министерство на образованието и науката „Национална диплома“:

НД №1, Гергана Желева – ЕГ „Гео Милев“, гр. Добрич
НД №2, Ива Иванова – МГ „Гео Милев“, гр. Плевен
НД №3, Надежда Добрева – МГ „Гео Милев“, гр. Плевен
НД №4, Стела Тодорова – ПГПЧЕ, гр. Плевен
НД №5, Тина-Мария Бурова – ППМГ „Добри П. Чинтулов”, гр. Сливен
НД №6, Анна-Мария Халачева – 91 НЕГ, София
НД №7, Анна-София Станолова – 91 НЕГ, София
НД №8, Десислава Динчева – 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, София
НД №9, Здравко Иванов – СМГ „Паисий Хилендарски“, София
НД №10, Ива Попова – 91 НЕГ, София
НД №11, Камелия Хаджиева – 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, София
НД №12, Нина Димова – СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София

източник: МОН