Кои университети приемат с оценка от матура?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

32 от всички 51 висши училища ще приемат с матура по български език и литература, която е задължителна за всички зрелостници.

Оценката от матурата по история и цивилизации, по чужд език, математика, география и икономика, биология и здравно образование също ще може да се използва за вход в повечето висши училища.

При балообразуването в някои специалности се позволява вместо оценката от изпита по даден предмет да се използва оценката от матурата, умножена с коефициент, определен от висшето училище.

С матура няма да се влиза в:

– НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” – София;

– НХА – София;

– НМА „Проф. Панчо Владигеров”;

– Театрален колеж „Любен Гройс” – София;

– Американски университет в България – Благоевград;

– Нов български университет.

Кандидат-студентите във всички медицински университети полагат задължителни изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“.

В МУ–Варна при формиране на състезателния бал се включва оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература или биология за специалностите “Здравен мениджмънт”, “Логопедия” и “Медицински оптик”. В МУ – Плевен се взима предвид оценката по биология за специалностите „Рентгенов лаборант“, „Медицински лаборант“, „Медицинска козметика“, „Опазване и контрол на общественото здраве“, „Социални дейности“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Медицнска сестра“, „Акушерка“ и „Помощник-фармацевт“.

Вижте обобщената информация за всички висши училища – ТУК

Обобщената информация е актуална към 28 февруари 2017 г.

В таблицата е отразена информация за признаване на резултатите от държавните зрелостни изпити в кандидат-студентската кампания 2017 в акредитираните висши училища в Република България.

За начина на балообразуване зрелостникът следва да потърси информация от съответното висше училище или в сайта Изпити.нет.

Вижте датите за провеждане на Матури 2018г.

Вижте учебно-изпитната програма по:

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели